O nás

mléčný karamel Danka

Všechny vás moc zdravím,

a ráda bych vás seznámila s naší malou firmou. Jak už to v životě chodí – člověk míní, život mění. Posledních 11 let jsem pracovala jako zootechnička na mléčné farmě a myslela jsem si, že bez kraviček, telátek /těch čtyřnohých/ a jaloviček nedokážu existovat. Byla jsem šťastná, že má práce je zároveň i mým koníčkem. Situace mne však donutila rozloučit se s tímto – pro mne velmi smysluplným a naplňujícím zaměstnáním a přišla chvíle a hlavně otazník – co dál??

A protože se ráda „motám“ v kuchyni a stále vymýšlím něco nového, taky nás zajímá CO baštíme, mám vděčné strávníky a rádi mlsáme, můj muž si první úrodu jahod nedovedl představit bez kondenzovaného slazeného mléka, no a já- možná postižená profesionální deformací anebo spíše vědoma si rozdílu a skutečnosti, že není mléko jako mléko – začala jsem zkoušet vařit mléčný karamel.

A mléčný zdůrazňuji proto, že mléko pro jeho výrobu je kupované přímo na farmě, která samozřejmě splňuje veškeré veterinární a hygienické podmínky pro dodávku do mlékárny. Nebylo to „hop na krávu a je tele“, docela trvalo, než jsem od svých miláčků slyšela – to je fakt skvělé, ale dočkala jsem se, postupně chválili přátelé naší dcery, naši přátelé, časem jsme dávali karamel jako dárečky, pak už byl vyžadován a jak už to mnozí znají – okolí „nakoplo“, čas dozrál a my jdeme tzv. do toho.

Faktem je, že pouť po úřadech byla nesmírně zdlouhavá a náročná a chvílemi jsem měla pocit, že vyřizuji minimálně provoz atomové elektrárny a ne mini výrobnu karamelu /mini jen dočasně/. Trpělivost přináší růže, takže se podařilo. Jsme na to dva – bez houževnaté pomoci manžela bych to určitě nezvládla.

O karamelu si víc přečtete na jiné záložce, ale ráda bych se s vámi podělila ještě o svou nechuť kupovat tzv. prázdné potraviny, kterými nás zvláště velké markety zaplavují, nepochutnáme si na nich, neznáme jejich původ – i když si ho můžeme na cedulce přečíst, ale…, často se nám ovoce či zelenina pokazí během cesty z obchodů domů, občas nám zaručeně zdravá potravina s účinnou reklamou přivodí průjem či žaludeční nevolnost a pokud nelítáme po doktorech, jsme minimálně – vyřazeni z normálního denního provozu a místo radování se z daného dne, se těšíme, že zítra bude líp. Mnozí určitě ví, o čem mluvím, píši, přemýšlím.

To mne přivedlo k myšlence aspoň v malém obohatit trh o jablečné přesnídávky – pouze z jablíček a EVENTUELNĚ cukru /DLE KYSELOSTI ODRUDY JABLÍČEK/, kečupy z rajčat– žádných umělých náhražek, a ještě pár dobrot, které vám budeme postupně na našich stránkách představovat.

Samozřejmě – veškeré naše dobroty jsou bez konzervantů a jakékoli chemie a ovoce a zelenina k jejich výrobě pochází z Moravy.

Tak ať vám chutnají.